ІІ Міжнародна науково-практична конференція ПОТЕНЦІАЛ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ СУЧАСНИХ РЕГІОНАЛЬНИХ ТА ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ

Кафедра обліку, аналізу і аудиту провела секційне засідання з питань «ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛУ СТАЛОГО РОЗВИТКУ». Зі вступним словом виступила завідувачка кафедри, д.е.н., професор Ковальчук Т.М.  Вона підкреслила важливість досліджень у сфері обліку, аналізу, аудиту в умовах сучасних викликів, розкрила тематику найбільш актуальних досліджень та основні проблеми теорії та практики.

Надалі слово мали викладачі кафедри. Зокрема, доцент Вергун А.І. зробив доповідь на тему «МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ДІАГНОСТИКИ РИЗИКУ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВ».Доповідач розглянув питання вибору моделей для прогнозування ймовірності банкрутства підприємств, що є особливо актуальним в умовах війни та високої невизначеності, розкрив переваги та недоліки двох типів найбільш поширених моделей  – статистичних моделей на основі дискримінантного аналізу та логіт-моделей на основі логістичної регресії та зробив висновки та пропозиції щодо особливостей їх застосування.  

Доцент Косташ Т.В. доповіла про «РОЛЬ  ФІНАНСОВОЇ  ЗВІТНОСТІ  У  ЗАЛУЧЕННІ  ІНВЕСТИЦІЙ  ДЛЯ ПІДТРИМКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ». Вона розглянула роль фінансової звітності у залученні інвестицій для підтримки сталого розвитку підприємств, розкрила аналітичні можливості фінансових звітів, як джерела інформації про діяльність підприємства, що використовується інвесторами для прийняття інвестиційних рішень.

Доцент Кудлаєва  Н.В. зробила доповідь на тему «ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ  ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ  РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛУ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ». Вона розглянула питання трансформації обліково-аналітичного забезпечення в умовах сталого розвитку та цифрової економіки в Україні, зупинилась на таких проблемах: недостатня нормативно-правова база з питань цифровізації, важливість діджиталізації обліково-аналітичного забезпечення для підвищення достовірності та релевантності бухгалтерської інформації, покращення процедур контролю та зближення процесів обліку і контролю.

Доцент Кузь  В.І. виступив з доповіддю на тему «ЗВІТНІСТЬ  СУБ’ЄКТА  ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ  ДІЯЛЬНОСТІ: ПРЕЗЕНТАЦІЯ  БІЗНЕСУ  ТА  ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ  ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ». Він розглянув питання підготовки інтегрованої звітності як інструменту розкриття фінансової та нефінансової інформації для задоволення інформаційних потреб користувачів. З метою забезпеченням інформаційної безпеки. інтегрована звітність запропоновано дотримуватися балансу між релевантністю розкриття даних і збереженням конфіденційної інформації.

Доцент Михалків  А.А. доповіла на тему: «ОСОБЛИВОСТІ  ОБЛІКУ  ВИТРАТ  І  КАЛЬКУЛЮВАННЯ  СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ВІДПОВІДНО ДО МСБО». Вона розкрила питання нормативного регулювання обліку витрат і калькулювання собівартості продукції відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (МСБО), наголосила на необхідності дотримання міжнародних стандартів для правильного розподілу витрат між собівартістю продукції та поточними витратами підприємства.

Доцент Танасієва  М.М. зробила доповідь на тему: «СИСТЕМА ПОКАЗНИКІВ (ІНДИКАТОРІВ) ЗІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ У ЗВІТНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ», у якій  висвітлила актуальні проблеми впровадження звітності зі сталого розвитку в Україні, підкреслила необхідність використання системи кількісних показників (індикаторів) для оцінки досягнення Цілей сталого розвитку (зокрема показників Глобальної ініціативи зі звітності (GRI)), виділила такі основні проблеми при підготовці звітності зі сталого розвитку в Україні, як: переважна узагальненість інформації без кількісних показників, невідповідність даних бухгалтерського обліку міжнародній практиці та потреба адаптації національних стандартів до МСФЗ і новостворених стандартів ISSB.

Галерея